Tämä kirja oli kyllä aika mysteeri minulle. Onko se hyvä vai huono, en osaa sanoa. Aika karmea se oli ja aluksi erittäin vaikea lukea oudon tyyppisen tekstin takia. Minun piti aloittaa lukeminen kaksi kertaa, sen verran sekavaa oli teksti. Murrehan on murretta, mutta mielikuvitussanat on aika vaikea sisäistää heti lukiessaan. Ja vielä adjektiiveja kirjasta: rivo, roisi, karmea, kamala, sekava, inhorealistinen, ällöttävä, raskas, epätoivoinen, järkyttävä, inhottava, jne... En voinut lukea läheskään kaikkia kuvauksia varsinkin Titkovan Navetasta, suorastaan oksettavaa tekstiä. Yäk! Miksi?  Miksi pitää kirjoittaa näin, sitä ihmettelen. Jotenkin tuntuu siltä, että nuoret, jotka eivät ole kokeneet sotaa, pitävät sitä vain ihailtavan jännittävänä satuna. Kun luin kirjan, en usko meneväni katsomaan niitä kauheuksia ainakaan isolta valkokankaalta silmien edessä hyppimässä.  Vain ihminen Lapista pystyy näin roisisti kirjoittamaan. Sen verran tunnen heidän kielenkäyttöään. - Niin, jos kirjoittaisi uusiksi kirjan ilman kirosanoja ja rivouksia? Kai se olisi aika mautonta sapuskaa ilman mausteita?

Hyvää kirjassa on se, että kuvataan Lapin kansan ja naisten kohtaloa. Lapin kansa koki kovia, kuten evakotkin sodan aikana.  Vaikeaa on hypellä lukijana kertojan minä-persoonoissa vuoroin kahdessa eri persoonassa. Tämä ei todellakaan ollut Hollywood-tarinaa vaan karmean kamalaa Suomi-Saksa-Venäjä-sodan kuvaa Lapissa. Oikea menneisyyden sodan tongittu tunkiokuva! Vanha äitini olisi pökertynyt lukiessaan. Hän ei kylläkään sodan karmeudet kokeneena voi lukea näitä kuvauksia.

ps - niinpä niin, menin sittenkin katsomaan uteliasuudesta elokuvan, kun kuulin, ettei se ole samanlainen. No eipä tosiaankaan! Karmea juttu oli  romantisoitu, henkilöhahmoja oli pudotettu pois tai ne vain vilahtivat siellä ja loppu? Samaa Jäämerimaisemaa näytettiin liian usein ja samaa sodan mäiskettä oli aivan liikaa.  Ja kielenkäyttöä oli kaunisteltu aika paljon, varmaan alle kymmenen kirosanaa, kun taas kirjahan vilisee niitä ruokottomuuksia joka sivulla. No - taiteilijan vapaushan pitää tietysti olla  elokuvan tekijälläkin ja kansallehan näitä juttuja tehdään kansan rahoilla.